Vende & Zakone

Loja me Vezët e Pashkës-Nga Klodi Stralla

Kujtime fëmijërie

Ne, në fëmijërinë tonë, kemi pasur shumë lojra dhe mes tyresh ishte ajo që lidhej me vezët e Pashkës. Nuk e kam fjalën për vezët e kuqe që shoqëronin ritualin e festimit të Pashkëve e që i çukisnim me njëri-tjetrin në mesnatën e

Lexo më shumë

Berati, ‘Meka’ dhe metropoli i Myzeqesë

Nga: Naun Kule

“Qyteti shumë i shkëlqyer i Beratit” - Onufri

Për qindra vjet të gjallimit të tij, Berati ishte “Mekë” dhe metropol për Myzeqenë. Ishte zoti dhe shteti, kisha dhe ligji, dhespoti dhe pashai, prifti dhe xhandari, shkolla dhe libri, xheneti

Lexo më shumë

Shënime dimri nga Leskoviku

Nga: Ndue Dedaj

Leskovikun e gjejmë të mbytur në mjegull, edhe pse po afron mesdita. Vijmë për herë të parë në këtë qytet juglindor, ndonëse grishja ka qenë e kahershme. Sapo zbresim nga makina, fotografia e parë që

Lexo më shumë

Foto nga web

Shtegtime në malësinë shqiptare

Nga albanologu Kurt Gostentschnigg

Gëzimi paraprak për ekspeditën njëjavore të financuar privatisht nga një pjesëmarrës shqiptar për në malësinë shqiptare u zbeh vetëm nga fakti se nuk mund të

Lexo më shumë

Velipoja, diadema e brigjeve të Adriatikut

Nga: Albert Vataj

Për të flitet fare pak. Por kjo nuk ia ka hequr privilegjin asaj të jetë një prej atraksioneve turistike me vlera të patëdyta. Nëse media e ka përjashtuar disi nga promovimi dhe politikat e turizmit

Lexo më shumë

Vende pelegrinazhi në Shqipëri

Besimtarë ose jo, njerëzit ngacmohen nga ideja se ka vende në botë me veti çudibërëse. Legjendat përcillen brez pas brezi dhe gjithmonë ato grishin kureshtjen dhe ndoshta edhe besimin. Në Shqipëri

Lexo më shumë

Një udhëtim në Valbonë!

Nga: Deada Hyka

Për të shkuar në të bukurën Valbonë duhet të ndjekësh rrugën drejt Bajram Currit (nga kryeqyteti) për të marrë tragetin e Komanit. Ose përmes Rrugës së Kombit nga Kosova dhe sërish në kufirin tonë në

Lexo më shumë