Histori

Disa të vërteta mbi fenë e shqiptarëve

Nga: BESMIR TOÇILA

Shqiptarët kanë një vlerë të madhe, ata kanë tolerancë fetare. Kjo është një shprehje të cilën e kemi hasur shpeshherë në ligjërime publike dhe tekste shkollore. Si kemi arritur deri këtu?

Shqiptarët e pranuan krishtërimin të fundit fare nga

Lexo më shumë

Një gazetar para kobures së qeverisë

Nga: Ilir Ikonomi

Në fillim të shtatorit 1928, kur Shqipëria sapo ishte shndërruar në mbretëri dhe Presidenti Ahmet Zogu ishte shpallur Mbret, në Tiranë ndodhi një incident.

Konstandin Çekrezi, profesor filozofie që drejtonte gazetën Telegraf, pati një grindje me

Lexo më shumë

Si iu dorëzua Princ Vidit kurora shqiptare

Nga: Ilir Ikonomi

Dërgata shqiptare me Esat pashën u prit nga Princ Vidi në kështjellën e tij të familjes në Nojvid të Gjermanisë

Gjermani, 21 shkurt 1914. Qyteti i vjetër i Nojvidit ishte zhytur në një atmosferë

Lexo më shumë

Durrësi midis Perëndimit e Lindjes

Nga: Dorian Koçi

Çdo qytet ka historinë e vet. Në të, si në një mozaik të çmuar pasqyrohen të gjitha ngjarjet e rëndësishme që shënojnë jo vetëm të shkuarën dhe të ardhmen të qytetit por në disa raste dhe të vetë

Lexo më shumë

Mukja, pika e thyerjes, 75 vite pas

 Nga Albert Vataj

Mbledhja e Mukjes u mbajt prej 1-3 gusht 1943. Aty morën pjesë 12 përfaqësues të Frontit Nacionalçlirimtar dhe 12 përfaqësues të Ballit Kombëtar. Pas shumë diskutimesh dhe

Lexo më shumë

Si u ndërtua një pallat sporti

Nga: Gavrosh Levonja

Askush në Shqipërinë e fillimviteve 60-të nuk e kishte çuar nëpër mend që vendi, në radhë të parë Tirana si kryeqytet po edhe si qendër kryesore e aktiviteteve sportive duhej të kishte një pallat

Lexo më shumë