Histori

Rubrika: Gjakatarë me nam-Nga Arben Kallamata

Arkiduka Franz Ferdinand, i njohur në histori si viktima e atentatit në Sarajevë që shkaktoi fillimin e Luftës së Parë Botërore, në të cilën gjetën vdekjen 9 milionë ushtarë dhe 7 milionë civilë, mbante edhe vetë një rekord gjakderdhje sa ishte

Lexo më shumë

Sot në ditëlindjen e Atit të Kombit

Nga: Albert Vataj

Më 16 tetor 1846, në Kaninë të Vlorës, në një familje bejlerësh fisnikë, u lind Ismail Qemali (rreth datës së lindjes së tij ekzistojnë kundërthënie). Ai arsimohet në Janinë, në gjimnazin “Zosimea”

Lexo më shumë

Dy anglezë në Ksamil

Nga: Dorian Koçi

Kjo tablo në akuarel është realizuar nga Edward Lear (1812-1888) në prill 1857 , gjatë një udhëtimi të shkurtër në “Tre scogli”-Tre shkëmbinjtë, Ksamili i sotëm, në veri të Butrintit në Shqipëri

Lexo më shumë

Shtëpia me 35 dhoma e Veli Pashës!

Nga: Dorian Koçi

Shtëpia me 35 dhoma e Veli Pashës, djalit të Ali Pashë Tepelenës, në Kalibet e Mëdha në Thesali.

Thesalia e Greqisë është një nga krahinat më pjellore të Ballkanit. Në të kultivoheshin përveç

Lexo më shumë