Histori

Historia e legates amerikane në rrugën e Elbasanit

Nga: Ilir Ikonomi

Në vitet 1930, legata amerikane në Rrugën e Elbasanit ishte kompleksi më i madh dhe më modern i Tiranës, që ia kalonte edhe pallatit mbretëror. Legata, sot ambasada amerikane, përfshinte rezidencën e ministrit, rezidencën e sekretarit

Lexo më shumë

Hanko, nëna e Ali Pashë Tepelenës

Nga: Dorian Koçi

Ky është një ilustrim i hershëm i nënës së Ali Pashë Tepelenës. E ëma, Esmihan Hanëmi (Hanko), ishte bija e Zenel Beut të Konicës, feudalit më të fuqishëm shqiptar të asaj zone. Nëpërmjet beut të Konicës, me vajzën e të cilit qe martuar, Veli Beu u

Lexo më shumë

Disa të vërteta mbi fenë e shqiptarëve

Nga: BESMIR TOÇILA

Shqiptarët kanë një vlerë të madhe, ata kanë tolerancë fetare. Kjo është një shprehje të cilën e kemi hasur shpeshherë në ligjërime publike dhe tekste shkollore. Si kemi arritur deri këtu?

Lexo më shumë

Një gazetar para kobures së qeverisë

Nga: Ilir Ikonomi

Në fillim të shtatorit 1928, kur Shqipëria sapo ishte shndërruar në mbretëri dhe Presidenti Ahmet Zogu ishte shpallur Mbret, në Tiranë ndodhi një incident.

Konstandin Çekrezi, profesor filozofie

Lexo më shumë

Si iu dorëzua Princ Vidit kurora shqiptare

Nga: Ilir Ikonomi

Dërgata shqiptare me Esat pashën u prit nga Princ Vidi në kështjellën e tij të familjes në Nojvid të Gjermanisë

Gjermani, 21 shkurt 1914. Qyteti i vjetër i Nojvidit ishte zhytur në një atmosferë

Lexo më shumë