Histori

Kronika e paralajmëruar e një pushtimi

Nga: Dorian Koçi

Në të premten e zezë të 7 Prillit 1939, Shqipëria u sulmua në mënyrën më të pabesë nga Italia Fashiste, një vend i cili sipas marrëveshjes së pranimit të Shqipërisë në Lidhjen e Kombeve më 1921 (pararendëses së OKB së sotme) ishte vendi garant për

Lexo më shumë

Kujtojmë 7 prillin 1939  

Kujtojmë 7 prillin 1939

Duke gdhirë e premtja e 7 prillit të vitit 1939, pikërisht në orën 04:30 të mëngjesit, italianët zbarkuan në vendin tonë dhe brenda pak minutave kishte filluar lufta në Durrës, Vlorë, Shëngjin e Sarandë.

Pasi ushtarët

Lexo më shumë

Kulti i Shqiponjës

Shqiptarët e konsiderojnë veten se janë bij të Shqiponjës, ose që banojnë në vendin e saj. Studiuesi Aleks Buda konfirmon: “Shqiponja në flamurin tonë ka kuptimin e një simboli etnik e një totemi

Lexo më shumë

Poezia e parë në gjuhën shqipe

Nga: Dorian Koçi

Tradita e shkrimit të shqipes tek arbëreshët është e dokumentuar të paktën nga vepra e Lek Matrëngës “E mbsuame e krështerë” 1592, libër që ka 28 faqe, i shkruar në dialektin tosk dhe që përfshin

Lexo më shumë