Histori

Një medaljon nga koha e Ali Pashë Tepelenës?!

Nga: Dorian Koçi

Ky është një medalion i periudhës osmane në shtëpinë e ankandit Kunker, Gjermani. Mendohet se është porositur në vitin 1807 nga Ali Pasha Tepelena (1741-1822), sundimtari shqiptar i Shqipërisë dhe Greqisë, i cili ishte de facto i pavarur nga Porta e

Lexo më shumë

Sot në ditëlindjen e Atit të Kombit

Nga: Albert Vataj

Më 16 tetor 1846, në Kaninë të Vlorës, në një familje bejlerësh fisnikë, u lind Ismail Qemali (rreth datës së lindjes së tij ekzistojnë kundërthënie). Ai arsimohet në Janinë, në gjimnazin “Zosimea” vatër edukimi kulturor për shumë figura të

Lexo më shumë

Dy anglezë në Ksamil

Nga: Dorian Koçi

Kjo tablo në akuarel është realizuar nga Edward Lear (1812-1888) në prill 1857 , gjatë një udhëtimi të shkurtër në “Tre scogli”-Tre shkëmbinjtë, Ksamili i sotëm, në veri të Butrintit në Shqipëri

Lexo më shumë

Shtëpia me 35 dhoma e Veli Pashës!

Nga: Dorian Koçi

Shtëpia me 35 dhoma e Veli Pashës, djalit të Ali Pashë Tepelenës, në Kalibet e Mëdha në Thesali.

Thesalia e Greqisë është një nga krahinat më pjellore të Ballkanit. Në të kultivoheshin përveç

Lexo më shumë

Hanko, nëna e Ali Pashë Tepelenës

Nga: Dorian Koçi

Ky është një ilustrim i hershëm i nënës së Ali Pashë Tepelenës. E ëma, Esmihan Hanëmi (Hanko), ishte bija e Zenel Beut të Konicës, feudalit më të fuqishëm shqiptar të asaj zone. Nëpërmjet beut të

Lexo më shumë