Letërsi

Floreta shkon në fluturim - Nga Zija Çela

Një biçikletë, një biçikletë. Ah, sa punë bën biçikleta për urgjenten! Sidomos kur merr një lajm të gëzueshëm si Floreta, e cila kërkon të arrijë sa më parë në pikën e takimit, ku e pret Tidushi.

Vajza sapo ka dalë nga shtëpia dhe, në kthesën e

Lexo më shumë

Memuaret e Kasapit të Bllokut - Nga Rudolf Marku

Shkruaj mbi gjithë hapësiren e qiejve
Duke përfshirë krejt sferen e Tokës:
Nuk është Tirani që duhet të shajmë
Por shërbyesit që punuan për Tiranin.

Kristian Morgenstern

1.

Një telefonatë më bën të ditur që nesër duhet të filloj punë në Bllok. Më

Lexo më shumë

Fustanin tënd - Nga Lis Bukuroca  

fustanin tënd nuk e ngrita unë

atë e turfulloi era
pullat tua nuk i këputa unë
ato i shkëputi vrulli
buzët tua nuk i skuqa unë
atë e bëri afshi
teshat nuk t’ i hoqa unë
sytë e mi e bënë
ti nuk

Lexo më shumë

Jepni për Nënën - Nga Fan Noli

Ç'thot' ajo e ve e gjorë,

-Mbretëreshë pa kurorë-

Faqe-çjerrur, lesh-lëshuar,

Shpirt e zëmër përvëluar;

Gjysm' e vdekur: "O Shqiptarë,

Nënës mos ia bëni varrë!"

Mbahu, Nëno, mos kij

Lexo më shumë

Monolog - Nga Ismail Kadare

Në natën plot acar një zjarr desha të ndez

Por, nata ishte e ftohtë, ah ç’tmerr i zi që ish,

Ndaj që të mbahej gjallë ky zjarrth n’atë rrebesh

Diçka përherë kërkonte, kërkonte

Lexo më shumë

1913 - Nga Bardhyl Londo

Anglia ishte teper aristokrate,

Franca ishte teper mondane,

Greqia ishte teper dinake,

Rusia teper cariste.

Gjermania ishte teper filozofe,

Serbia me tej se barbare.

Italia ishte teper

Lexo më shumë