Blog

Karma dhe Kërma-një letër për Agron Tufën-nga Artan Gjyzel Hasani

I dashur Agron! Në pamundësi për të të shkruar në “inbox”, meqë nuk jemi miq, po të shkruaj këtu në murin tim të Facebook-ut.

Ndoqa mbrëmë intervistën tënde dhënë gazetarit Adi Krasta. Intervistë e dhënë jo me cilësinë e shkrimtarit, por të drejtorit të Institutit të Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit.

Drejtori i Institutit të Krimeve të Komunizmit ndihet i kërcënuar, i pambrojtur dhe i braktisur sot, rreth 30 vjet pas përmbysjes “de juro” të diktaturës. I kërcënuar nga monstrat kriminale të diktaturës të veshura me pushtetin më të lartë në demokracinë “de juro” shqiptare.

U ndjeva shumë keq dhe i dëshpëruar, por jo i befasuar. Nuk u çudita aspak.
Kur nuk ka Ndëshkim, do të ketë Krim. 
Kjo është e vërteta e hidhur e Shqipërisë sonë. Kjo që po paguan ti në cilësinë e misionarit te mandatuar antikomunist është Karma e Kërmave, është karma që paguajmë të gjithë antikomunistët sot për tradhëtimin e idealeve të Dhjetorit ‘90-të, karma për mosbërjen e drejtësisë në ato vite. Karma për krimin që nuk e Ndëshkuam kur duhej. 
Nuk e kishim në dorë ti dhe unë. 
E kishin në dorë Deformuesit e mëdhenj të Dhjetorit ‘90-të. Por karma nganjëherë është e verbër.

Të kërkosh mbrojtje dhe përkrahje në vitin 2019, pra rreth 30 vjet pas përmbysjes “de juro” të komunizmit do të thotë që “de facto’ Dhjetori ‘90-të ka dështuar me sukses të plotë. Dhjetori ‘90-të i imi dhe i yti, por jo Dhjetori ‘90-të i tyre. Se çdo njeri ka një Dhjetor ‘90-të brenda jetës së tij, por me fytyra të ndryshme e me emër të njëjtë. “Bashkëvuajtës e Bashkëfajtorë” është rasti klasik kur me ndihmën e terminologjisë djalli na u paraqit si ëngjëll.

I dashur mik, në Shqipëri nuk ka as diktaturë, as demokraci, por një sistem vrastar hibrid. Nuk u përmbys sistemi i vjetër, por u ndërtua një sistem paralelisht me të.
Shqipëria është Republika e Bashkëvuajtësve që qeveriset e sundohet nga Bashkëfajtorët e Diktaturës.

Nga kush pret mbrojtje, Agron? 
Nga Shoqëria Civile që gëlon nga pinjollët e Bllokut dhe të nomenklaturës ish-komuniste? Nga Komiteti i Helsinkit që drejtohet nga një monstër e komunizmit? 
Nga PD-ja ‘bashkëvuajtëse–bashkëfajtore” që antikomunizmin e përdori vetëm si retorikë në mitingje elektorale? 
Nga PS-ja që është pjella trashëgimtare e diktaturës? 
Nga të persekutuarit që përveçse janë pakicë, janë edhe të paaftë të krijojnë kauza? 
Nga mediat amorale shqiptare që i shërbejnë edhe djallit për një grusht parash? 
Nga “intelektualët” zvarranikë të tipit “as mish e as peshk, edhe mish, edhe peshk”? Nga kolegët e tu shkrimtarë të tipit “qingji i urtë pi dy nëna”? 
Apo nga Diana Çuli? 
Nga parlamenti i Brahove dhe këlyshëve të tjerë të diktaturës dhe krimit? 
Apo mos pret mbrojtje nga ndërkombëtarët që kanë strehuar që në fillim në vendet e tyre kontigjentët sigurimsë dhe enveristë të diktaturës?

Agron, gjej rastin të të kërkoj ndjesë publike që dikur padrejtësisht të kam konsideruar klient të “Bankës Shqiptare të Favoreve”. Pikërisht kjo braktisje e madhe që po të bëhet sot dëshmon katërcipërisht të kundërtën. Është pikërisht “Banka Shqiptare e Favoreve” që sot nuk lëviz as gishtin të të mbrojë.

Se bashkëkombasit tanë, miku im, me ndonjë përjashtim të papërfillshëm, janë Sehirxhinj entuziastë Ahengjesh, Frekuentues të palodhur Mortesh, Klientë të Bankës së Favoreve dhe Elektorat Karrigesh. 
Kauza të tilla të një morali sipëran si ajo e nxjerrjes në shesh të krimeve dhe pasojave të Diktaturës Komuniste përkrahen, mbrohen dhe shndërrohen në kauza publike nga popullata që kanë kryer evolucionin cilësor social dhe kanë arritur ta meritojnë titullin e lartë moral Popull.

Ke shumë të drejtë të ndihesh i kërcënuar dhe unë i lutem Zotit të të mbrojë, jo nga brahot e cajat, por nga ata që nuk të mbrojtën e të braktisën...
Ata janë më të shumtë, më të rrezikshëm e më të fuqishëm se brahot.