Kanada

Të shquarit kanadezë të artit figurativ

  • Published in Kanada

Sigurisht që Kanadaja nuk kufizohet vetëm në disa emra të artit figurativ, por Flasshqip ka përzgjedhur 6 përfaqësues për këtë shkrim.

Alex Janvier  lindi më 28 shkurt 1935 në Le Goff Reserve, pranë Bonnyville, Alberta. Mbajtës i Çmimit të Guvernatorit të Përgjithshëm dhe Anëtar i Urdhrit të Kanadasë, Alex Janvier është përmendur shpesh si artisti i parë modernist aborigjen në Kanada. Puna e tij është në koleksionet kryesore të muzeumeve në të gjithë Kanadanë, si Galeria Kombëtare e Kanadasë, Muzeu Historik i Kanadasë, Muzeu i Arteve të Bukura të Montrealit dhe Galeria e Arteve në Winnipeg.


Alex Janvier, akrilik në kanavacë, 1975.

Elizabeth Simcoe ishte gruaja e John Graves Simcoe, guvernatori i parë i Kanadasë së Sipërme. Ajo ishte një autore dhe ilustruese, e njohur për ditarin e saj të detajuar dhe fotografitë që përshkruanin jetën në Kanadanë të Hershme.

 

John Scadding's Cabin, Don River, Vjeshtë, 1793, Elizabeth Simcoe

Jock Macdonald James Williamson Galloway ("Jock") Macdonald, lindi më 31 May 1897 në Thurso, Skoci dhe vdiq më 3 Dhjetor 1960 në Toronto, Ontario. Person kyç në themelimin e Grupit të Calgary-t në vitin 1947. Ai ishte anëtar themelues i Grupit Kanadez të Piktorëve dhe në grupin e pikturës abstrakte me ndikim të madh në Ontario, “Njëmbëdhjetë Piktorët”, si dhe ishte aktiv në shumicën e organizimeve kanadeze të artit. Ai kujtohet për ngjyrat dhe pikturat madhështore të viteve të fundit. Me rrënjë në pikturën e peizazhit, të praktikuar nga të dy anëtarët e Grupit të Shtatëshes dhe Emily Carr, deri në fund të karrierës së tij Jock Macdonald ishte një nga pionierët e pikturës abstrakte në Kanada.


Frymëmarrje e rrufeshme J.W.G. Macdonald, 1959, oil on canvas, 

Lawren Stewart Harris, lindi më 23 tetor 1885 në Brantford, Ontario dhe vdiq më 29 janar 1970 në Vancouver, British Columbia. Lawren Harris ishte katalizatori dhe lideri i Grupit të të Shtatëve, anëtar themelues dhe president i parë i Grupit të Piktorëve kanadezë dhe piktori që ndikoi në krijimtarinë e Jock Macdonald - dhe nëpërmjet tij, ushtroi ndikim tek piktorë të tjerë të Torontos, për të pikturuar në mënyrë abstrakte. Harris kishte një ndikim të thellë në tre breza artistësh në Kanada.

 

Lawren Harris, 1923, (Winnipeg Art Gallery)

Louis de Niverville

Louis de Niverville, lindi në 7 qershor 1933. Niverville ishte autodidakt dhe punoi nga 1957 deri më 1963 si një dizajner grafik për Korporatën Kanadeze të Transmetimeve në Toronto së bashku me Dennis Burton dhe Graham Coughtry.

Pika e kthesës në punën e tij, kur ai mendoi se me të vërtetë filloi të pikturonte, ishte në 1966-67 me një murale për Teatrin Expo në Montreal. Pas kësaj, ai krijoi një teknikë të frikshme, veçanërisht me kolazh, për të shprehur një botë të habitshme, vizionare, të krijuar shpesh nga kujtimet e fëmijërisë. Puna e Niverville karakterizohet nga një mendim i freskët dhe provokues. Që nga viti 1988, ai ka jetuar dhe ka punuar në Vankuver.

Rebecca Belmore

Njihet si një nga artistet më të rëndësishme të brezit të saj. Shfaqjet, videot, skulpturat dhe fotografitë e Rebecca Belmore ballafaqohen me historinë e vazhdueshme të shtypjes së popujve indigjenë në Kanada.

Rebecca Belmore, artiste vizuale ka lindur më 22 mars 1960 në Upsala, Ontario. Në vitin 2004, Belmore u bë anëtare e Akademisë Mbretërore Kanadeze të Arteve dhe mori çmimin prestigjoz VIVA. Ajo ishte përfaqësuese zyrtare e Kanadasë në Bienalen e Venecias 2005; atë vit u dha edhe një doktoratë nderi nga Kolegji i Artit dhe Dizajnit të Ontarios (tani Kolegji i Universitetit të Arteve dhe Dizajnit të Universitetit të Ontario). Fituese e Çmimit të Guvernatorit të Përgjithshëm 2013 në Arte Visual dhe Media dhe e Çmimit Gershon Iskowitz 2016, Rebecca Belmore është një nga artistët bashkëkohorë më të shquara të Kanadasë.

 ©Flasshqip