Aktualitet

Gjashtë mësime nga një dorëheqje! - Nga Arben Kallamata

Kryetari i opozitës zyrtare në Parlamentin kanadez, Konservatori Andrew Scheer dha dje dorëheqjen duke paraqitur si shkak presionin e madh që i ka dhënë detyra jetës së tij familjare. Mendohet që dorëheqja, ndonëse nuk është rezultat i drejtpërdrejtë, ka lidhje edhe me pakënaqësinë e bazës së Partisë Konservatore në lidhje me përdorimin nga ana e Scheer të fondeve të partisë për të paguar shkollën private të fëmijëve të tij. Mendohet, gjithashtu, se ka lidhje edhe me humbjen e partisë së tij në zgjedhjet e fundit.

Ja disa mësime nga dorëheqja e tij.

Mësimi i Parë: Politikanët në vendet demokratike japin dorëheqje. Nuk kapen pas pushtetit me kthetra të mbërthyera fort, si vdekja.

Scheer u zgjodh kryetar i Partisë Konservatore në 2017. Kur u desh të lëvizte me gjithë familjen në Ottawa ku do të funksiononte si deputet dhe kryetar partie, drejtuesit e Partisë Konservatore i ofruan ta ndihmonin me sistemimin dhe me vendosjen e fëmijëve në shkollë. Scheer ka pesë fëmijë. Shkollat private në Kanada janë relativisht të shtrenjta. Partia Konservatore kishte një fond për ndihmën ndaj kryetarit. Scheer pranoi. Veprimi i tij nga disa konsiderohet normal, nga të tjerë, etikisht i papranueshëm. Nuk bëhet fjalë për veprim të paligjshëm.

Mësimi i dytë: Nuk është e nevojshme të kesh vrarë njeri, apo të kapesh me presh në duar duke vjedhur, duke dhënë rrushfet, duke kurvëruar apo duke shantazhuar që të japësh dorëheqjen. Dorëheqja jepet edhe për shkaqe etike.

Mësimi i tretë: Dorëheqjen e Scheer e kërkuan anëtarët e partisë së tij, jo anëtarët e partive kundërshtare. Anëtarët e thjeshtë iu kërkojnë drejtuesve të partisë së tyre pastërti dhe transparencë në drejtim.

Mësimi i katërt: Kryetari i Partisë më të madhe opozitare në Kanada, ai që kishte shanse të bëhej kryeministër i vendit në zgjedhjet e një muaji më parë, njeriu që kishte shërbyer për shumë vite si Kryetar i Parlamentit nuk është aq i pasur sa të përballojë vetë shkollë private për fëmijët e tij. Pra nuk është oligark. Eshtë thjesht një politikan me rrogë normale.

Mësimi i pestë: Lajmi i dorëheqjes së Scheer nuk i mbyti ekranet televizive. Ngjarja nuk u trajtua as si bombë dhe as si ndonjë gjëmë e paparë.

Mësimi i gjashtë: Partia kundërshtare nuk u hodh përpjetë nga gëzimi. Kryetari i partisë në pushtet, kundërshtari i drejtpërdrejtë i Scheer, Kryeministri Justin Trudeau nuk përfitoi nga rasti për ta sulmuar personalisht Scheer dhe për ta përbaltur atë. Përkundrazi, ai deklaroi se Scheer kishte dhënë një ndihmesë të rëndësishme në punën e Parlamentit kanadez dhe në zhvillimin e procesit demokratik në vend. Dy muaj më parë, gjatë procesit të zgjedhjeve, ata i ishin vërsulur njëri-tjetrin në debate të hapura televizive. Tani, pas zgjedhjeve, ata punonin secili në detyrën e vet dhe nuk kishin asnjë arsye që të tregoheshin armiqësorë në jetën personale.

Përmbledhje e gjashtë mësimeve për politikanët shqiptarë: Jepni dorëheqjen, o njerëz!