Discovery

Inteligjenca artificiale modelon perceptimin vizual duke monitoruar sinjalet e trurit të njeriut - Nga Shyqyri Dekavelli

Shyqyri Dekavelli

Studiuesit në Universitetin e Helsinkit kanë zhvilluar një teknikë në të cilën një kompjuter modelon perceptimin vizual duke monitoruar sinjalet e trurit të njeriut. Në një farë mënyre, është sikur kompjuteri përpiqet të imagjinojë se për çfarë po mendon një njeri. Si rezultat i këtij përfytyrimi, kompjuteri është në gjendje të prodhojë informacione krejtësisht të reja, të tilla si imazhe imagjinare që nuk ishin parë më parë.

Teknika bazohet në një ndërfaqe të një truri-kompjuter. Më parë, ndërfaqe të ngjashme truri-kompjuter kanë qenë në gjendje të kryejnë komunikim në një drejtim nga truri në kompjuter, siç janë shqiptimi i shkronjave individuale ose lëvizja e një kursori.

Me sa dihet, studimi i ri është i pari ku prezantimi i informacionit nga kompjuteri dhe sinjalet e trurit janë modeluar njëkohësisht duke përdorur metoda të inteligjencës artificiale. Imazhet që përputhen me karakteristikat vizuale në të cilat pjesëmarrësit ishin përqëndruar u gjeneruan përmes ndërveprimit midis përgjigjeve të trurit të njeriut dhe një rrjeti nervor gjenerues.

Studiuesit e quajnë këtë metodë modelim gjenerues neuroadaptiv.

Në një studim që vlerësoi efektivitetin e teknikës morën pjesë 31 vullnetarë. Pjesëmarrësve u janë treguar qindra imazhe të gjeneruara nga Inteligjenca Artificiale, me njerëz me pamje të ndryshme, ndërsa elektroencefalogrami i tyre është regjistruar.

Subjekteve iu kërkua të përqendroheshin në disa tipare, të tilla si fytyra që dukeshin të vjetra ose ishin të qeshura. Ndërsa shikonin një seri imazhesh të fytyrës të paraqitura me shpejtësi, elektroencefalogramet e subjekteve ushqeheshin në një rrjet nervor, i cili nxirrte përfundimin nëse ndonjë imazh ishte zbuluar nga truri në përputhje me atë që kërkonin subjektet.

Bazuar në këtë informacion, rrjeti nervor përshtati vlerësimin e tij se çfarë lloj fytyrash mendonin njerëzit. Më në fund, imazhet e gjeneruara nga kompjuteri u vlerësuan nga pjesëmarrësit dhe ato përputheshin gati në mënyrë të përsosur me tiparet për të cilat pjesëmarrësit po mendonin.

Tuukka Ruotsalo

"Teknika kombinon përgjigjet natyrore njerëzore me aftësinë e kompjuterit për të krijuar informacion të ri. Në eksperiment, pjesëmarrësve u kërkohej vetëm të shikonin imazhet e krijuara nga kompjuteri. Kompjuteri, nga ana tjetër, modeloi imazhet e shfaqura dhe reagimin e njeriut ndaj imazheve duke përdorur përgjigjet e trurit të njeriut. Nga kjo, kompjuteri mund të krijojë një imazh krejtësisht të ri që përputhet me qëllimin e përdoruesit", thotë Tuukka Ruotsalo, Studiues i Akademisë së Finlandës në Universitetin e Helsinkit dhe Profesor i Asociuar në Universitetin e Kopenhagës, Danimarkë.

Qëndrimet e pavetëdijshme mund të ekspozohen. Gjenerimi i imazheve të fytyrës njerëzore është vetëm një shembull i përdorimeve të mundshme të teknikës. Një përfitim praktik i studimit mund të jetë që kompjuterët mund të rrisin krijimtarinë njerëzore.

Nëse doni të vizatoni ose ilustroni diçka, por nuk jeni në gjendje ta bëni këtë, kompjuteri mund t'ju ndihmojë të arrini qëllimin tuaj. Ai thjesht mund të vëzhgojë fokusin e vëmendjes dhe të parashikojë se çfarë dëshironi të krijoni. Sidoqoftë, studiuesit besojnë se teknika mund të përdoret për të kuptuar perceptimin dhe proceset themelore në mendjen tonë.

©Shyqyri Dekavelli