Discovery

Historia e Kanadasë (pjesa e tretë)

Lufta për një kontinent

Në vitin 1670 Mbreti Charles II i Anglisë i dha kompanisë Hudson's Bay ekskluzivitetin e të drejtave tregtare mbi rrjedhën e ujërave të kulluar në Gjirin e Hudson-it. Për 100 vitet e ardhshme Kompania konkuroi me tregtarët e Montrealit. Burrat e guximshëm që udhëtonin me kanoe u quajtën “voyageurs” dhe “coureurs des bois”. Ata formuan aleanca të forta me Kombet e para.

Kolonitë angleze përgjatë bregut të Atlantikut, që datojnë në fillim të viteve 1600, u bënë më të pasura dhe më të njohura sesa Franca e Re. Në 1700 Franca dhe Britania e Madhe luftuan për kontrollin e Amerikës së Veriut. Në 1759, britanikët mposhtën francezët në betejën e rrafshinave të Abrahamit në qytetin e Québec - duke shënuar fundin e perandorisë franceze në Amerikë. Komandantët e të dy ushtrive, Brigadier James Wolfe dhe Markezi i Montcalm, u vranë duke udhëhequr trupat e tyre në betejë.

Provinca e Quebec-ut

Pas lufte, Britania e Madhe riemërtoi koloninë "Provinca e Quebecit". Katolikët francezë, të njohur si kanadezët, u përpoqën të ruanin mënyrën e tyre të jetesës në Perandorinë Angleze, e cila vepronte me rregulla të Protestantizmit.

Tradita e përshtatjes

Për të qeverisur më mirë shumicën katolike franceze, parlamenti britanik miratoi Aktin e Quebec-ut të vitit 1774. Akti i Quebec-ut, një nga ligjet themelore kushtetuese të Kanadasë, rregulloi dhe përshtati parimet e institucioneve britanike me realitetin e provincës. Ai lejoi lirinë fetare për katolikët dhe i lejoi ata të mbanin poste publike, një praktikë që nuk lejohej më pas në Britani.  Ligji i Quebec-ut rivendosi të drejtën civile franceze ndërsa mbajti ligjin penal britanik.

Loyalistët e Perandorisë së Bashkuar

Në 1776, 13 koloni britanike në jug të Quebec-ut shpallën pavarësinë dhe formuan Shtetet e Bashkuara. Amerika e Veriut u nda përsëri me luftë. Më shumë se 40,000 njerëz besnikë ndaj Kurorës, të quajtur "Loyalists", u larguan nga shtypja e Revolucionit Amerikan për t'u vendosur në Nova Scotia dhe Quebec. Joseph Brant udhëhoqi mijëra indianë Mohawk Loyalist në Kanada. Loyalistët ishin me origjinë holandeze, gjermane, britanike, skandinave, aborigjene dhe të origjinave të tjera si dhe nga prejardhje fetare prezbiteriane, anglikane, baptiste, metodiste, çifute dhe katolike. Rreth 3,000 loyalistë lëkurëzinj, të liruar dhe skllevër, erdhën në veri duke kërkuar një jetë më të mirë. Nga ana tjetër, në 1792, disa Nova Scotians lëkurëzinj, të cilëve iu dha një tokë e varfër, u vendosën për të krijuar Freetown, Sierra Leone (Afrikën Perëndimore), një koloni të re britanike për skllevërit e liruar.

Fillimet e Demokracisë

Institucionet demokratike u zhvilluan gradualisht dhe në mënyrë paqësore. Asambleja e parë përfaqësuese u zgjodh në Halifax, Nova Scotia, në 1758. Ishulli Princ Edward vazhdoi në 1773, New Brunswick në 1785. Akti kushtetues i 1791 ndau Provincën e Kebekut në Kanadanë e Sipërme (më vonë Ontario), e cila ishte kryesisht Loyalist, Protestante dhe anglishtfolëse, dhe Kanadaja e Poshtme (më vonë Quebec), me shumicë katolike dhe frëngjishtfolëse.

Ky Akt i dha gjithashtu Kanadasë, për herë të parë, asambletë legjislative të zgjedhura nga populli. Pikërisht në këtë kohë u zyrtarizua dhe emri Kanada. Kolonitë e Atlantikut dhe të dy Kanadatë njiheshin si Amerika Veriore Britanike.

Foto: Asambleja e Kanadasë së poshtme duke diskutuar në Qytetin e Quebecut mbi përdorimin e dy gjuhëve, 21 Janar, 1793.