Histori

Sot në ditëlindjen e Atit të Kombit

Nga: Albert Vataj

Më 16 tetor 1846, në Kaninë të Vlorës, në një familje bejlerësh fisnikë, u lind Ismail Qemali (rreth datës së lindjes së tij ekzistojnë kundërthënie). Ai arsimohet në Janinë, në gjimnazin “Zosimea” vatër edukimi kulturor për shumë figura të

Lexo më shumë

Dy anglezë në Ksamil

Nga: Dorian Koçi

Kjo tablo në akuarel është realizuar nga Edward Lear (1812-1888) në prill 1857 , gjatë një udhëtimi të shkurtër në “Tre scogli”-Tre shkëmbinjtë, Ksamili i sotëm, në veri të Butrintit në Shqipëri. Lear-i lundroi nga Korfuzi, ku kish zënë me qira një

Lexo më shumë

Shtëpia me 35 dhoma e Veli Pashës!

Nga: Dorian Koçi

Shtëpia me 35 dhoma e Veli Pashës, djalit të Ali Pashë Tepelenës, në Kalibet e Mëdha në Thesali.

Thesalia e Greqisë është një nga krahinat më pjellore të Ballkanit. Në të kultivoheshin përveç

Lexo më shumë

Hanko, nëna e Ali Pashë Tepelenës

Nga: Dorian Koçi

Ky është një ilustrim i hershëm i nënës së Ali Pashë Tepelenës. E ëma, Esmihan Hanëmi (Hanko), ishte bija e Zenel Beut të Konicës, feudalit më të fuqishëm shqiptar të asaj zone. Nëpërmjet beut të

Lexo më shumë

Disa të vërteta mbi fenë e shqiptarëve

Nga: BESMIR TOÇILA

Shqiptarët kanë një vlerë të madhe, ata kanë tolerancë fetare. Kjo është një shprehje të cilën e kemi hasur shpeshherë në ligjërime publike dhe tekste shkollore. Si kemi arritur deri këtu?

Lexo më shumë