Kolumnist

Kurajoja për t’u qytetëruar

Nga: Aben Kallamata

Në luftën e Parë Botërore Kanadaja, e rreshtuar me forcat aleate, luftonte ndër të tjera edhe kundër Perandorisë Austro-Hungareze, ku përfshihej një pjesë e Ukrainës së sotme. Nga 1914 deri në 1920

Lexo më shumë

Mbi leximin e fëmijëve

Nga: JETA DEDJA

Kur ndodhem në një librari dhe hutohem nga moria e librave për fëmijë, marr e shfletoj pa mbarim në kërkim të librit të mirë. Çfarë e bën një libër të mirë? Nëse do ndalojmë në aspektin e faqosjes

Lexo më shumë

Sekretet e jetës së Stephen Hawking

Nga: Çapajev Gjokutaj

Vdiq Stephen Hawking, një ndër shkencëtarët më të mëdhenj të shekullit. Njëkohësisht edhe një nga personazhet më të çuditshme, që ka njohur historia.

Një mendje gjeniale, që udhëtoi hapësirave të

Lexo më shumë

E hidhura e ëmbla foleja bosh!

Nga: JETA DEDJA

Ikën ato ditë kur bënit punën e shoferit, duke i çuar fëmijët në shkollë apo kurse. Ikën edhe ato ditë kur kontrollonit çdo rrobë të hedhur në dhomë nëse ishte për tu larë. Ikën ditët kur nxitonit

Lexo më shumë

Çfarë feje kanë shqiptarët?

Nga: Arben Kallamata

Si rregull të gjithë përgjigjemi pa u menduar: “70 përqind muslimanë; 20 përqind ortodoksë dhe 10 përqind katolikë”

Një përgjigje për pyetjen: Ç’fe kanë shqiptarët?

Në një takim gazetarësh

Lexo më shumë

Mbi miqësinë

Nga: JETA DEDJA

“Po dal me një shoqe për kafe. E kam lënë me një shok për një birrë! Do shkoj me shokët në kinema”

Sa rëndësi marrin miqtë në jetën tonë? Nuk janë të rëndësishëm vetëm për kohën e lirë, të jemi të

Lexo më shumë

Shqipja - Dialekte dhe Standarde

Nga: Arben Kallamata

Pjesa e parë-  Ndryshimet dialektore janë pasojë e veçimit, e mungesës së shkëmbimeve midis grupeve të ndryshëm njerëzish. Popullsi të caktuara, kur veçohen nga njëra - tjetra, pa marrëdhënie të

Lexo më shumë

Mbi lumturinë!

Nga: JETA DEDJA

A keni dëshiruar gjithmonë që jeta juaj të ishte e mbushur me lumturi? A nuk ua urojmë edhe të tjerëve këtë në raste ditëlindjesh apo festash fundviti? Kur flasim për lumturinë ose kur e urojmë atë

Lexo më shumë