Histori

Kisha e Shën Athanasit të Muzakajve në Kostur

Nga: Dorian Koçi

Kisha e Shën Athanasit në Kostur është një nga monumentet më të vjetra bizantine në krahinë. Sipas shënimit të ktitorit (ndërtuesit) që ka ardhur deri në ditët e sotme në murin perëndimor të saj, kisha u ndërtua në vitet 1383-1384 nga vëllezërit

Lexo më shumë

Kulti i Shqiponjës

Shqiptarët e konsiderojnë veten se janë bij të Shqiponjës, ose që banojnë në vendin e saj. Studiuesi Aleks Buda konfirmon: “Shqiponja në flamurin tonë ka kuptimin e një simboli etnik e një totemi

Lexo më shumë

Poezia e parë në gjuhën shqipe

Nga: Dorian Koçi

Tradita e shkrimit të shqipes tek arbëreshët është e dokumentuar të paktën nga vepra e Lek Matrëngës “E mbsuame e krështerë” 1592, libër që ka 28 faqe, i shkruar në dialektin tosk dhe që përfshin

Lexo më shumë