Urtësi

Kungulli i lopës dhe molla e njeriut

Nga: Zija Çela

Atë mëngjes fshatari u vonua për t´i nxjerrë bagëtitë në kullotë. Kështuqë, me të dalë nga stalla në oborr, lopa iu vërsul një kungulli gardhi dhe e përlau menjëherë. 

Të zotit të shtëpisë i kërcyen

Lexo më shumë

Cila metodë pedagogjike prodhon idiotë? 

Nga: ARTAN FUGA

Alfred Korzybski, semanticien, aty nga vitet '30 të shekullit të kaluar, thekson se për të krijuar një gjendje psikologjike të hapur te njerëzit, kërkohen mësuesa jo-aristotelianë.

Ja sesi e paraqet

Lexo më shumë

I dashur nip, ushtro kujtesën!

Nga: Umberto Eco 

Nipçja im i dashur,

Nuk do të dëshiroja që kjo letër, me rastin e Krishtlindjes, të tingëllojë sikur është shkruar nga De Amicis dhe të stisë këshilla mbi dashurinë për njerëzit, për atdheun, për

Lexo më shumë

Kryeministrit që iu pre koka!

(sipas një varianti kinez)

Tregojnë se një mbret i ri qeveriste me rreptësinë më të madhe. Drejtësinë e komandonte me dorë të fortë, për shkeljet e ligjit vendoste vetë dhe kujdesej personalisht për

Lexo më shumë

Profesori gjerman dhe buka

Pas vdekjes në moshë të thyer të një profesori, kthehet i biri nga larg dhe nis me zhvendosjen e gjësendeve nga shtëpia e të ndjerit. Pranë shumë gjërave të vlefshme, në dhomën e tij të punës,  në

Lexo më shumë

Indiferentët

Nga: Endrit Mullisi

Në rrugëtimin tim duke kerkuar të kuptoj dhe zbatoj të vërteten, cilësia parësore që kam gjetur tek bashkatdhetarët e mi është indiferentizmi. Mosdëshira për të diskutuar mbi jetën, sfidat dhe

Lexo më shumë