Arte & Media

'Dome'–rrëfimi i një të afërmit tonë

  Nga Eriola Agalliu

Dramaturgu Stefan Çapaliku solli domen e tij Enver Hyseni në Teatrin Eksperimental, në skenën që mirëpriti një podgorican prej Shkodret në një rrëfim të gjatë e pa artifica teatrale të jetës së vet. Këtë radhe një tekst

Lexo më shumë

E zeza është një ngjyrë – Nga Luan Rama

Shumë shekuj më parë e zeza nuk konsiderhej ngjyrë por si një element përbërës për ngjyrat. Veç në fillimet e Rilindjes Italiane, ajo nisi të hyjë me një forcë të habitshme e të jashtëzakonshme, jo vetëm si dekor apo thjesht për një raport ngjyre

Lexo më shumë

Kur Marubi ngjyente fotografitë bardhezi

Nga: Luan Rama

Padyshim është një lloj befasie të shohësh fotografitë e Marubit, me ngjyra, ndërkohë që shumë prej tyre i ke parë në bardh e zi. Në fakt një numr i vogël pllakash fotografike «daguerreotype» kanë

Lexo më shumë

Shqiptarja në sytë e francezit Corot

Nga: Albert Vataj

"Shqiptarja" është një nga të paktat punë në tematikën e portretit realizuar në vitin 1872 nga piktori francez, Jean-Baptiste Camille Corot. Kjo punë ndoshta është edhe nga të fundit që mjeshtri

Lexo më shumë

A janë këto skulptura të shëmtuara?

Ka disa shtatore e buste në Shqipëri e Kosovë  për të cilat ka patur kundërshtira e mospëlqime. Do të rendisim disa prej tyre:

Vite më parë në aeroportin e Rinasit u vendos monumenti kushtuar Nënë

Lexo më shumë

Parisi i pafund i Giacometti-t

Nga: LUAN RAMA

Shtëpia e Giacometti-t në lagjen time ka vizitorë të rrallë. Një shtëpi e ulët njëkatëshe me një oborr të vogël gjithnjë të gjelbëruar, me atë portë druri dhe karrigen e tij, pallton, dyshekun dhe

Lexo më shumë