Fëmijë diaspore

Fëmijët e Diasporës: Patrick Vani nga Toronto

Qëkur u shpall gjendja e pandemisë, Flas Shqip ka ftuar fëmijët/adoleshentët e diasporës shqiptaro-kanadeze, t’i përgjigjen pyetësorit "Fëmijët e Diasporës", një format standard me 31 pyetje. Qëllimi nuk është aspak t’i lodhim e t’u japim detyra shtëpie në shqip, por t’i angazhojmë pak nga pak në një media komunitare për t’u njohur me njëri-tjetrin. Le të shohim se cilët janë fëmijët/adoleshentët shqiptarë që jetojnë në Kanada dhe çfarë mendojnë ata. Falenderojmë prindërit për bashkëpunimin dhe fëmijët/adoleshentët për seriozitetin dhe çiltërsinë.  

Pyetje 1:  Kush je ti, ku ke lindur dhe ku banon?

Unë quhem Patrick Vani, kam lindur në Ottawa dhe jetoj në Toronto.

Pyetje 2: Në ç’klasë je?

Jam në klasën e 10-të.

Pyetje 3: Cili është hobi yt dhe lënda e preferuar në shkollë?

Hobi im është të luaj futboll dhe lënda e preferuar në shkollë është gjeografia.

Pyetje 4: Çfarë mendon për shkollën kanadeze?

Unë mendoj që shkolla Kanadeze ka sfida dhe mua sfidat më pëlqëjnë.

Pyetje 5: Çfarë ke menduar të bësh pasi të mbarosh gjimnazin?

Qëllimi im është të shkoj në universitet me bursë prej futbollit.

Pyetje 6: Po ëndrra jote më e madhe cila është?

Të bëhem një profesionist i mirë, ndoshta dhe Master dhe PhD, por pa hequr dorë nga futbolli.

Pyetje 7: Ma përshkruaj veten pas 10 vjetësh, në aspekte të ndryshme të jetës.

Me siguri i stresuar, duke u përpjekur të bëj shumë gjëra.

Pyetje 8: Cila është fjala ose shprehja më e pëlqyer në gjuhën shqipe?

More vesh? Mora thuaj.

Pyetje 9: Cilën fjalë apo shprehje përdor më shpesh në anglisht/frengjisht?

Basically.

Pyetje 10: Më identifiko një nga tiparet e personalitetit tënd që të bën të ndihesh më shumë shqiptar/e?

Mendoj që janë më të mirët.

Pyetje 11: Ç’lloj punësh shtëpie bën?

Laj enët dhe palos rrobat.

Pyetje 12: A kërkon të shpërblehesh për këto punë? Pse?

Jo, sepse prindërit harxhojnë shumë për të më rritur dhe për të më plotësuar gjithë dëshirat.

Pyetje 13: Më thuaj një tipar që nuk të pëlqen te shqiptarët dhe një tjetër që të pëlqen.

Nuk më pëlqen që flasin me zë shumë të lartë dhe më pëlqen që familjen e vendosin mbi gjithçka.

Pyetje 14: Çfarë të ka bërë përshtypje kur ke shkuar në Shqipëri?

Ka shumë njerëz në rrugë.

Pyetje 15: Më thuaj një të drejtë që duhet ta kesh sipas teje, por që të shkelet.

Asgjë nuk më vjen në mend.

Pyetje 16: Kujt do t’i ankoheshe nëse do kishe ndonjë problem?

Kids helpline (bëj shaka) Familjes.

Pyetje 17: Më thuaj një libër për fëmijë në shqip që do doje ta kishe në bibliotekë?

Asnjë.

Pyetje 18: Si e kaloje kohën e lirë para Corona-Virus?

Luaja dhe trajnohesha për futboll, dilja me shokët jashtë.

Pyetje 19: Po gjatw izolimit prej Covid çfarë ke bërw gjithë ditën në shtëpi?

Luaj me x-box dhe bëj stërvitje.

Pyetje 20: Ke patur frikë se mos sëmuresh nga Covid?

Jo fare.

Pyetje 21: Çfarë të ka bërë më shumë përshtypje gjatë pandemisw ?

Njerëzit nuk i ndjekin ligjet.

Pyetje 22: Cila është frika jote më e madhe? (përjashto corona virusin).

Të mos arrij ta bëj familjen krenare për arritjet e mia.

Pyetje 23: Kur të ndodh diçka e bukur, si e shpreh gëzimin?

E ndaj gëzimin me të tjerët.

Pyetje 24: Pse shumica e të rriturve duan të kenë fëmijë?

Sepse duan të kenë një qëllim në jetë.

Pyetje 25: Sa fëmijë duhet të ketë një familje?

Numri s’ka rëndësi.

Pyetje 26: Më shoqëro me fjalën e parë që të vjen në mendje fjalët:

motra-dashuri

Qiell-bukuri

Kanada-pemë

Vëllai -zënka

Shkollë-stres

Internet-cyberbullying

Libër-Njohuri

Pemë-Mollë

Shtëpi -hare

Shqipëri-Skënderbeu

Pyetje 27: Pse disa të rritur kanë mall për fëmijërinë dhe thonë “Ah sikur të isha edhe një herë në atë moshë!

Sepse tani jeta është e zhvilluar dhe ata do kishin dëshirë ta shijonin dhe njëherë fëmijërinë në këto kohëra.

Pyetje 28: Çfarë i streson më shumë të rriturit?

Të bëjnë fëmijët të lumtur.

Pyetje 29: Çfarë i mërzit më shumë fëmijët?

Mos kesh mundësi të bësh dicka, përshembull i kushtëzuar nga karantina.

Pyetje 30: Çfarë këshille do t’u jepje të rriturve dhe fëmijëve që po të lexojnë?

Gëzoni shkollën fillore se pastaj gjërat vështirësohen.

Pyetje 31: Nëse do mundje të shkruaje një artikull në shqip, për çfarë do të shkruaje në portalin FlasShqip?

Si fuksionojnë qeveritë në botë.

Shënim:

Të dashur prindër dhe fëmijë, nëse jeni të interesuar të merrni pjesë në rubrikën “Fëmijët e Diasporës”, lutemi na kontaktoni në Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo. ose në faqen tonë në Facebook. Intervistat e fëmijëve do të jenë një kujtim i bukur për ta kur të rriten. Faleminderit!

©FlasShqip.ca