Histori

Durrësi midis Perëndimit e Lindjes

Nga: Dorian Koçi

Çdo qytet ka historinë e vet. Në të, si në një mozaik të çmuar pasqyrohen të gjitha ngjarjet e rëndësishme që shënojnë jo vetëm të shkuarën dhe të ardhmen të qytetit por në disa raste dhe të vetë vendit. Kështu p.sh themelimi i Durrësit të vjetër

Lexo më shumë

Eugen Delacroix i frymëzuar nga 'Gjauri' i Bajronit

Nga: Dorian Koçi

Orientalizmi në Evropë shkon deri në kohën e kryqëzatave dhe romancave mesjetare. Në periudha të ndryshme ka patur interesa dhe qëndrime të shumëllojshme ndaj Orientit dhe Orientalizmit, por ai u bë i njohur gjatë Romanticizmit sepse Orienti ishte

Lexo më shumë

Mukja, pika e thyerjes, 75 vite pas

 Nga Albert Vataj

Mbledhja e Mukjes u mbajt prej 1-3 gusht 1943. Aty morën pjesë 12 përfaqësues të Frontit Nacionalçlirimtar dhe 12 përfaqësues të Ballit Kombëtar. Pas shumë diskutimesh dhe

Lexo më shumë

Si u ndërtua një pallat sporti

Nga: Gavrosh Levonja

Askush në Shqipërinë e fillimviteve 60-të nuk e kishte çuar nëpër mend që vendi, në radhë të parë Tirana si kryeqytet po edhe si qendër kryesore e aktiviteteve sportive duhej të kishte një pallat

Lexo më shumë

Tapeti Gobelins i Ali Pashë Tepelenës

Nga: Dorian Koçi

Në fundin e shekullit të XVIII dhe fillimin e shekullit të XIX, formacioni shtetëror i themeluar nga Ali Pasha Tepelena dhe i njohur me emrin Pashallëku i Janinës u vizitua nga shumë udhëtarë të

Lexo më shumë

Ali Pasha Tepelena dhe SH.B.A

Nga: Dorian Koçi

Kur janë përpjekjet e para institucionale të shqiptarëve për të vendosur marrëdhënie diplomatike me SH.B.A.?

Ne fotot e mëposhtme janë Edward Everett dhe Theodore Lyman, dy personalitete të

Lexo më shumë