Bota Shqiptare

Parodi e fjalimit të Mark Antonit ose fjalimi ndryshe për Saimir Tahirin - Nga Taulant Dedja

O miq, qytetarë, Shqiptarë, më dëgjoni!

 

Vij ta shfajësoj, jo ta lëvdoj Saimirin.

E keqja që ka bërë çdo njeriu i mbetet

ndërsa E mira shpesh  me zjarr i mohohet

Ashtu i qoftë dhe Saimir Tahirit!

 

Palaçot thonë se Saimiri qe ambicioz.

Në paska qenë ashtu, është faj i rëndë shumë

Dhe rëndë shumë e paguan Saimiri.

 

Këtu, me lejen e Djallit e të tjerëve,

Se Djalli është burrë i ndershëm,

Të ndershëm janë që të gjithë, ai dhe shokët,

 

Vij që të flas në ditën e fundit të politikan Saimirit.

Sipas meje, Saimiri është i drejtë dhe i besës.

Po Djalli thotë, qe ambicioz;

Dhe Djalli është burrë i ndershëm.

 

Saimiri, sipas tyre i solli Shqipërisë shumë dëme

Por arkat me përfitime ia ka mbushur.

Kjo qe ambicia e Saimirit? Si ju duket?

 

Saimiri dorëzoi mandatin, i fali paraardhësit

Ambicia duhej t’ish me zemër më të ashpër.

Po Djalli thotë, qe ambicioz,

Dhe Djalli është burrë i ndershëm.

 

S’dua të kundërshtoj ato që thotë Djalli,

Po s’mund t’ju flas përveç atyre që di.

 

Ndër egërsirat paske ikur, o gjykim,

Dhe të gjithë e paskan humbur arsyen!

Duroni pak, se e kam mendjen te drejtësia,

Aty, dhe pres  të më kthehet prapë.

 

Dikur Saimiri i bënte ballë botës; ja tani ku ndodhet

Dhe s’ka asnjë shok partie ta mbrojë.

 

O Shqiptarë, po të doja, mund t’ju ndizja zemrat

Sa t’ju tërboja e të bënit kryengritje,

Po do ti dëmtoja Djallin dhe Ambasadorët,

Që janë, siç e dini, njerëz të ndershëm.

 

S’dua ta bëj: më mirë i bëj dëm vetes time

Se sa këtyre njerëzve të ndershëm.

Dhe ja një dënim me punë të detyruar i Saimirit

po ju fal sot; kjo është pafajësia e tij.

 

Po ta lexoni si duhet, qytetarë, këtë dënim,

Që s’kam ndër mënd t’jua shpjegoj fjalë për fjalë,

më ndjeni, por Saimirit  burgun do t’ia falnit,

tjetërkënd do kërkonit në hekura të shihnit!

 

©FlasShqip.ca