Letërsi

Enigma - Tregim nga Artan Fuga

(nga libri "Njerëzit vdesin të premten", PAPIRUS)

Ishte një mbrëmje e acartë dimri. Në ajër ndihej një i ftohtë i thatë, i pashoqëruar me zhurmat dhe erërat karakteristike të stinës. Ajo që më shfaqej përpara syve i ngjante një pamjeje televizive

Lexo më shumë

Greqia - Nga Sulejman Mato

Hera- herës e huaj,

hera- herës armike.

Greqia e varfër dhe e lirë,

me kitarat e saj drithëronjëse…

Po ç’kanë buzuqet që sonte vajtojnë?

Çfarë u ka humbur kitarave vetmitare?

Ja, në çast nis vallja Çamiko.

E pasoi Sirtaki, vallja e

Lexo më shumë

Fustanin tënd - Nga Lis Bukuroca  

fustanin tënd nuk e ngrita unë

atë e turfulloi era
pullat tua nuk i këputa unë
ato i shkëputi vrulli
buzët tua nuk i skuqa unë
atë e bëri afshi
teshat nuk t’ i hoqa unë
sytë e mi e bënë
ti nuk

Lexo më shumë

Jepni për Nënën - Nga Fan Noli

Ç'thot' ajo e ve e gjorë,

-Mbretëreshë pa kurorë-

Faqe-çjerrur, lesh-lëshuar,

Shpirt e zëmër përvëluar;

Gjysm' e vdekur: "O Shqiptarë,

Nënës mos ia bëni varrë!"

Mbahu, Nëno, mos kij

Lexo më shumë

Monolog - Nga Ismail Kadare

Në natën plot acar një zjarr desha të ndez

Por, nata ishte e ftohtë, ah ç’tmerr i zi që ish,

Ndaj që të mbahej gjallë ky zjarrth n’atë rrebesh

Diçka përherë kërkonte, kërkonte

Lexo më shumë