Letërsi

Ruset e vetmuara - Nga Albana. M. Lifschin

Nuk di nga m’u kujtuan ruset sot, ndoshta se jam ende e zhytur në kujtimet e fëmijërisë sime.

Çudi! Si bënin vajzat ruse që martoheshin me djemtë shqiptarë studentë në Moskë a Leningrad, e vinin në këtë vend të vogël e të largët, ku nuk njihnin

Lexo më shumë

Një ditë vjeshte si kjo - Nga Ndue Ukaj

Lajmet e fundit fillojnë si përrallat e bukura:

Na ishte njëherë shpresa dhe qyteti i gëzuar.
Tani ka tym, mjegull dhe gurë pikëllimi.

Njerëzit shëtisin të hutuar.
Pinë kafe bashkë me fantazma
dhe të shastisur rrëfehen para tyre si Konstandini kur

Lexo më shumë

Timoni - Nga Zija Çela

Në studion e tij, e cila ndodhet në njërën nga Kullat binjake të shëtitores Dëshmorët e Kombit, psikologu Eduard Progoni atë pasdite po shihte postën elektronike. Duke qenë ende i ri në profesion, e

Lexo më shumë

Itaka sëmbon - Nga Ndue Ukaj

“Unë jam e huaj në vendin tim”, shkruante Edith Södergran.

S’di si do të jetë ndjerë ajo atë ditë kur frynte erë dhe binte borë.

Ajo sigurisht fliste për Itakën apo për mungesën e

Lexo më shumë

Manolo Roçario - Tregim nga Ilir Levonja

Manolo Roçario po transportonte një orendi salloni nga ato të stilit kolonial, që zotërinjtë i mbajnë në koridoret e mëdha, thjesht si relike dhe si shtojca të enëve të rralla, ose për ndonjë foto të

Lexo më shumë

Kali dhe Gomari - Nga Dritero Agolli

Kalonin në një shteg të ngushtë mali,

gomari para, pas gomarit kali.

Të dy ngarkuar me thasë mirë,

nga vapa të munduar e djersirë.

 

Fshatari donte shpejt në fshat të arrinte,

ndaj kalit

Lexo më shumë

Unaza me ngjyra - Nga Zija Çela

Pas atij shiu aq të mërzitshëm, më në fund ai pa një dritësim rrezëllitës ndanë dritares. Mos po i faniteshin projektorët e diskotekës? Për të provuar se nuk ishte në ëndërr, preku togëzën e

Lexo më shumë