Letërsi

Ah, mi zyshe, ç’më bëre! - Nga Albana Lifschin

Rilindasit tanë qenë atdhedashës. Dhe romatikë. Ata i këndonin atdheut, bukurive të tij natyrore, maleve e fushave, gjesë së gjallë... Kujtoni Naimin “O malet e Shqiperisë e ju o lisat e gjatç… Fushat e gjëra me lule që u kam ndër mend ditë e

Lexo më shumë

Jepni për Nënën - Nga Fan Noli

Ç'thot' ajo e ve e gjorë,

-Mbretëreshë pa kurorë-

Faqe-çjerrur, lesh-lëshuar,

Shpirt e zëmër përvëluar;

Gjysm' e vdekur: "O Shqiptarë,

Nënës mos ia bëni varrë!"

Mbahu, Nëno, mos kij frikë

Se ke djemtë n'Amerikë.

 

Qan e lutet Nën' e

Lexo më shumë

Monolog - Nga Ismail Kadare

Në natën plot acar një zjarr desha të ndez

Por, nata ishte e ftohtë, ah ç’tmerr i zi që ish,

Ndaj që të mbahej gjallë ky zjarrth n’atë rrebesh

Diçka përherë kërkonte, kërkonte

Lexo më shumë

1913 - Nga Bardhyl Londo

Anglia ishte teper aristokrate,

Franca ishte teper mondane,

Greqia ishte teper dinake,

Rusia teper cariste.

Gjermania ishte teper filozofe,

Serbia me tej se barbare.

Italia ishte teper

Lexo më shumë

Eh, ç'atdhe! - Nga Roland Gjoza

Eh, ç'atdhe! 
më thërret
eja, pse s'vjen, plazhet me mut i kam
dhe një park s'gjen që të ulesh
se janë shtuar shumë derbederët dhe zorzopët
derrat e derrit që s'ngopen!
po ti eja
të më vësh nje pece

Lexo më shumë