Kolumnist

Gëzuar Novruzin – Ditën e Parë të Verës

Nga: ARBEN KALLAMATA

Festimi i Ditës së Verës – Novruzit në Shqipëri me vuri paksa në lëvizje për t’i hulumtuar prejardhjen si festë dhe si emërtim.

Së pari bëra një kërkim të shpejtë në shqip, ku kryesisht më rezultoi

Lexo më shumë

Mbi moshën!

Nga: JETA DEDJA

Janë disa numra që na përndjekin kudo. Që kur vijmë në jetë ato shkruhen në kartelën mjekësore, e më pas në rregjistra gjendjesh civile. Sërish në rregjistra shkolle e më pas në llogari bankare kur

Lexo më shumë

Kurajoja për t’u qytetëruar

Nga: Aben Kallamata

Në luftën e Parë Botërore Kanadaja, e rreshtuar me forcat aleate, luftonte ndër të tjera edhe kundër Perandorisë Austro-Hungareze, ku përfshihej një pjesë e Ukrainës së sotme. Nga 1914 deri në 1920

Lexo më shumë

Mbi leximin e fëmijëve

Nga: JETA DEDJA

Kur ndodhem në një librari dhe hutohem nga moria e librave për fëmijë, marr e shfletoj pa mbarim në kërkim të librit të mirë. Çfarë e bën një libër të mirë? Nëse do ndalojmë në aspektin e faqosjes

Lexo më shumë

Sekretet e jetës së Stephen Hawking

Nga: Çapajev Gjokutaj

Vdiq Stephen Hawking, një ndër shkencëtarët më të mëdhenj të shekullit. Njëkohësisht edhe një nga personazhet më të çuditshme, që ka njohur historia.

Një mendje gjeniale, që udhëtoi hapësirave të

Lexo më shumë

E hidhura e ëmbla foleja bosh!

Nga: JETA DEDJA

Ikën ato ditë kur bënit punën e shoferit, duke i çuar fëmijët në shkollë apo kurse. Ikën edhe ato ditë kur kontrollonit çdo rrobë të hedhur në dhomë nëse ishte për tu larë. Ikën ditët kur nxitonit

Lexo më shumë