Urtësi

Ishulli i ndjenjave

Na ishte njëherë një ishull ku jetonin të gjitha ndjenjat dhe vlerat e njerëzve: Gazmendi, Zymtësia, Dituria, sikurse të gjitha të tjerat, përfshirë Dashurinë. Një ditë iu bë e ditur ndjenjave se

Lexo më shumë

Dëshirat, Arsyeja dhe Thymosi

Nga: Klodi Stralla

Për të kuptuar personalitetin e një individi apo të një kombi të tërë na vjen në ndihmë Platoni me veprën e tij madhore “Republika”. Ai na thotë se “Shpirti” përbëhet nga tre pjesë: dëshirat, arsyeja

Lexo më shumë

Gjimnastika e shpirtit

Nga: Klodi Stralla

Grekët e lashtë i jepnin një rëndësi të veçantë zhvillimit harmonik të trupit, mendjes dhe shpirtit përmes asaj që ata e quanin Gjimnastikë. Veçanërisht filozofi Sokrat rekomandonte për çdo të ri

Lexo më shumë

Himni i jetës!

Nga Shenjtorja Nënë Terezë


Jeta është një shans, kape.
Jeta është bukuri, adhuroje.
Jeta është bekim, shijoje.
Jeta është ëndërr, bëje realitet.

Jeta është sfidë, përballoje.
Jeta është detyrë

Lexo më shumë

Mbretëria e majmunëve

Nga Ezopi

Dy miq po shëtisnin së bashku. Njëri nga ata nuk gënjentë kurrë, ndërsa tjetri nuk mund të rrinte kurrë pa gënjyer. Duke shëtitur, pa e kuptuar kishin arritur në një pyll të madh. Nuk e

Lexo më shumë

Pengesat në rrugë!

Në kohët e lashta, një mbret urdhëroi njerëzit e tij të vendosnin një gur në një rrugë. Ai u fsheh pastaj në shkurre, për të parë nëse dikush do të lëvizte gurin nga rruga. Disa nga tregtarët më të

Lexo më shumë

E mira dhe e keqja gjuhë!

Një herë e një kohë jetonte një njeri i mençur, por shumë i varfër. Për të fituar bukën e gojës ai punonte si gjellëbërës tek një i pasur. I zoti i shtëpisë mburrej për pasuritë që kishte, por ishte

Lexo më shumë

Pasuria, Suksesi dhe Dashuria

Duke u kthyer në shtëpi, një grua pa tre burra me mjekra të gjata e të bardha të ulur në oborr. E merakosur, ajo u tha: "Ne nuk e njohim njëri-tjetrin, por ju dukeni të uritur: ejani brenda t’ju

Lexo më shumë