Urtësi

Ca gjëra që nuk duhet t’i dimë!

"Të gjithë e dinin që profeti Solomon e kuptonte gjuhën e kafshëve. Një zengjin i ri deshi ta mësonte këtë gjuhë, por Solomoni e paralajmëroi:

- Hiq dorë nga kjo dëshirë. Ajo do të sjellë veç brenga

Lexo më shumë

Kështu ka thënë Shopenhaueri!

Jetojmë në kohën e dukjes, ku njerëzit më shumë përpiqen për t'u dukur bukur e të fuqishëm për sytë e botës sesa për vete. Sokrati, kur gjendej para luksit thërriste: “Oh sa sende për të cilat nuk

Lexo më shumë

Kungulli i lopës dhe molla e njeriut

Nga: Zija Çela

Atë mëngjes fshatari u vonua për t´i nxjerrë bagëtitë në kullotë. Kështuqë, me të dalë nga stalla në oborr, lopa iu vërsul një kungulli gardhi dhe e përlau menjëherë. 

Të zotit të shtëpisë i kërcyen

Lexo më shumë

Cila metodë pedagogjike prodhon idiotë? 

Nga: ARTAN FUGA

Alfred Korzybski, semanticien, aty nga vitet '30 të shekullit të kaluar, thekson se për të krijuar një gjendje psikologjike të hapur te njerëzit, kërkohen mësuesa jo-aristotelianë.

Ja sesi e paraqet

Lexo më shumë

I dashur nip, ushtro kujtesën!

Nga: Umberto Eco 

Nipçja im i dashur,

Nuk do të dëshiroja që kjo letër, me rastin e Krishtlindjes, të tingëllojë sikur është shkruar nga De Amicis dhe të stisë këshilla mbi dashurinë për njerëzit, për atdheun, për

Lexo më shumë

Kryeministrit që iu pre koka!

(sipas një varianti kinez)

Tregojnë se një mbret i ri qeveriste me rreptësinë më të madhe. Drejtësinë e komandonte me dorë të fortë, për shkeljet e ligjit vendoste vetë dhe kujdesej personalisht për

Lexo më shumë