Psikologji

Anoreksia Nervore  

Anoreksia është një çrregullim që ka në qendër një frikë obsesive se mos shton në peshë, shoqërohet me imazhin e dëmtuar të vetes. Një person mendon se ai ose ajo është i shëndoshë edhe pse mund të jetë nënpeshë. Anoreksia dallohet për humbje të madhe në peshë rreth 15 %, pasojat fizike janë serioze dhe ndonjëherë kërcënuese për jetën.

Shenjat treguese që një person vuan nga anoreksia

 • E mohon që është i /e uritur, e shmang vaktin e të ngrënit
 • I shmang aktivitetet sociale kur kanë lidhje me ushqimin
 • Zhvillon rituale të të ngrënit në mënyrë që të hajë sa më pak ( ha në fshehtësi, përtypet shumë, merret me ushqimin në pjatë, ha copa të vogla ushqimi si një bebe
 • Humbje peshe drastike
 • Refuzon të mbajë një peshë normale trupi për moshën dhe gjatësinë
 • I mohon pasojat serioze të peshës së ulët
 • Obsesione me dietat dhe humbjen e peshës
 • Peshohet disa herë në ditë
 • Tmerrohet nëse shton në peshë
 • Edhe pse i/e dobët e sheh veten si mbipeshë
 • E bazon vetëmirëqënien në peshën dhe imazhin trupor
 • E tepron me ushtrime fizike

Pasojat fizike

 • Thahet lëngu kockave dhe humb densiteti i tyre ( osteoporoza)
 • Humbje e menstruacioneve
 • Thonj dhe flokë të thatë dhe rënie flokësh
 • Bie rezistenca ndaj sëmundjeve
 • Hiperndjeshmëri ndaj të ftohtit dhe të ngrohtit
 • Ka nevojë për më pak gjumë
 • Ka probleme me tretjen, vuan nga kapsllëku
 • Humbje dhe dobësi e forcës muskulare
 • Dehidratim i shpeshtë, i cili duket në dëmtimin e veshkave
 • I bie të fikët, lodhje dhe dobësi e përgjithshme
 • Në disa raste ka shqetësime me zemrën, presionin e gjakut, rrahjet e ulëta të zemrës, temperaturë e ulët trupore, anemi, madje edhe vdekje.

Pasojat  emocionale dhe sjellore

 • Vështirësi në përqëndrim për çdo gjë, përveç peshës
 • Izolim nga familja dhe shoqëria
 • Regresion emocional në një stad të ngjashëm me fëmijërinë
 • Irritim
 • Ndjenja faji dhe depresion