Trashëgimi

Rrëfen Ilir Ikonomi: Si u shpall Pavarësia në Vlorë

Po ju paraqes origjinalin e një telegrami të shtypur në makinë shkrimi që mendoj se është dokumenti i pakontestueshëm se si u shpall Pavarësia në Vlorë në orën 4 pasdite të datës 28 nëntor 1912. E kam nxjerrë nga arkivi i pasur i Vjenës, një thesar

Lexo më shumë

Petro Marko, apostulli i shkrimtarisë shqiptare

Nga: Dorian Koçi

Nëse bilingulizmi do të vlerësohej ndonjëherë si vlerë e veçantë në Ballkan, pa dyshim fshati Dhërmi do të ishte një nga vendet që do të përmendej si tillë. Ky fakt, edhe nëse është hipotetik pasi Ballkani ende vuan nën etnocentrizmin e vet dhe

Lexo më shumë

Veshjet arbëreshe

“Shpirti arbëresh në veshje” titullohet ekspozita e çelur sot në Tiranë në Muzeun Historik Kombëtar. 

Kjo ekspozitë vjen në kuadër të Vitit Mbarëkombëtar të Skënderbeut. Ekspozita pasqyron shtatë

Lexo më shumë

Legjenda e Rozafës

Krenare ngrihet mbi Bunën e gjerë dhe mbi qytetin e Shkodrës kështjella e lashtë e Rozafatit. Kur është hedhur guri i parë i në themelet e kësaj kështjelle? S'dihet. Historia e saj humbet në

Lexo më shumë