Krijimtari

I vdekur, pa varr - Nga Ilir Gjini

Tregim i jetuar

Ishte fundi i Gushtit. Vapa përvëluese, shoqëruar me një duhmë ajri të nxehtë, ngrihej nga kalldrëmet e gurta të qytetit dhe futej brënda shtëpisë sime, sikur donte të më merrte frymën. Ishte ditëlindja ime e katërmbëdhjetë. Nëna

Lexo më shumë

Korçës - Nga Vangjush Ziko

Sikur mos kisha pirë ujin tënd
Në prozhmet e Moravës të filtruar,
Sikur mos kisha shkelur mbi kalldrëm
Prej dorës së korçares të pastruar.

Sikur mos isha ulur një mëngjes
Në ato bango të Mësonjëtores,
Të nxëja ato shkronja të abecesë
Të shkruara

Lexo më shumë

Sfungjeri - Tregim nga Fauk Myrtaj

Si tërë fëmijët, zvargej në dysheme, nisi të ecte këmbadoras, provoi të kapej diku, të mbahej te divanet e karriget si te kindat e fustanit të nënës, në tërë duart që i zgjateshin, besoi të

Lexo më shumë

Kafetë - Nga Vangjush Ziko

Kafenë e parë pi

në filxhan porcelani

me zbukurime japoneze,

i zi llumi

(si tymi i hiroshimës)

në fund mbetet.

Kafenë e dytë

në gotë letre

(jo në filxhan porcelani),

resë fluide të

Lexo më shumë

Babait - Nga Ilir Gjini

Ti ike krejt papritur,

një pallto që s’e veshe dot kurrë

në garderobë rri varur.

Supet ti kërrusen vitet,

veç shpirtin jo,

sikur rinohej, bashkë me to.

 

Në sirtarin tim të

Lexo më shumë